Een bouwbegeleider is te duur!

27 mei 2022

Op weg naar een project in Appingedam ging de telefoon. Het was Ben. Een aantal dagen geleden hadden we elkaar gesproken over een mogelijke samenwerking. Het onderwerp van gesprek was ‘verbouwen’. Omdat er een collega bij het gesprek zat die ik nog niet kende, vertelde ik mijn verhaal. Op verjaardagen raak ik vaak in gesprek raak met mensen die net een verbouwing achter de rug hebben. Ze vertellen graag over hoe mooi het geworden is en welke obstakels ze allemaal zijn tegengekomen. Regelmatig geven mensen aan dat ze me graag hadden willen inhuren als ze van tevoren geweten hadden wat er allemaal bij een verbouwing komt kijken. Superleuk om te horen natuurlijk! En ik weet ook zeker dat ik ze had kunnen helpen, maar het inschakelen van een bouwbegeleider is niet vanzelfsprekend. Omdat er veel tijd gaat zitten in het begeleiden van een verbouwing, zijn de kosten vaak best hoog. Dat geld kun je natuurlijk ook op een andere manier besteden. En dat snap ik helemaal.

Alhoewel Ben dit verhaal al eerder gehoord had, triggerde het hem dit keer. Hij vertelde dat hij zijn huis ging verbouwen. Ben vertelt dat hij en zijn vrouw beide een drukke baan hebben én totaal geen verstand van bouwen. Hij had eerder een huis laten bouwen en achteraf had hij het gedoe met de aannemer liever uitbesteedt. Voor deze verbouwing had hij een architect ingeschakeld om een ontwerp te maken en dat was nu klaar.

Tijd voor de volgende stap de werkvoorbereiding en aanbesteding. Hij ging op zoek naar een aannemer en hij vroeg mij het volgende.

“Is het verstandig om in de fase waarin ik nu zit een bouwbegeleider in te schakelen?”

Je verwacht dat ik als bouwbegeleider natuurlijk direct JA zeg, maar zo werkt dat bij mij niet. Ik vind dat iedereen een goede afweging moet maken in alle keuzes die hij maakt bij een verbouwing. Ook bij de keuze voor wel of geen bouwbegeleider. Je hebt 1 budget en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Nu weet ik dat een BB de kans op hogere kosten beperkt, maar daar moet je als opdrachtgever vertrouwen in hebben. De ervaring leert dat men gaandeweg de waarde van een BB beter in kan schatten. Ik gaf hem de volgende afwegingen mee:

  1. Hoe groter de verbouwing en hoe hoger de kosten, hoe groter de toegevoegde waarde van een Bouwbegeleider is. Hij/zij kan voor je beoordelen of er geen onderdelen in de begroting vergeten worden. Altijd vervelend als je dit tijdens de uitvoering ontdekt en dan ineens met meerwerk te maken krijgt.
  2. Als je wel een ontwerp hebt, maar geen technische omschrijving, dan kun je die vraag bij een BB neerleggen. Zo zorg je ervoor dat je bij de uitvraag naar de aannemer de begrotingen kunt vergelijken.
  3. Als je verwacht dat je budget krap aan is, dan kan een bouwbegeleider je helpen met het bedenken van bouwkundige alternatieven en het maken van keuzes. Hij/zij heeft de kennis om alternatieven te bedenken zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.
  4. Een BB kan je helpen met het beoordelen van de begroting als je 1 op 1 werkt. Nodig je meer aannemers uit, dan kan hij je helpen met het vergelijken van de begrotingen. Hij/zij kan aangeven waar de verschillen zitten en een advies geven over de verstandigste keuze.
  5. Door een BB in deze fase in te schakelen bereid je het werk goed voor. Je ontwerp wordt uitgewerkt in een technische omschrijving die de aannemers gebruiken om een prijs te maken. Hoe beter dit is uitgewerkt, hoe minder problemen er te verwachten zijn tijdens de uitvoering.

Als je kijkt naar de grootte van de verbouwing van Ben en de kosten die ermee gemoeid gaan, dan is een bouwbegeleider zeker van toegevoegde waarde. Ik denk dat hij zich extra bouwkosten, een ellenlange bouwtijd en stress kan besparen door een BB in de arm te nemen.

Als je overweegt om een bouwbegeleider in te schakelen, dan is het verstandig om hem/haar vroegtijdig in te schakelen. Hij/ zij kan je helpen bij het maken van een eenvoudig plan, de voorbereiding en de uitvoering. Je kunt per fase opdrachtgeven. Maak samen een inschatting van het aantal uren en spreek hierover een vaste prijs af per fase. Blijf altijd zelf de regisseur van je verbouwing. Geef aan wat je doelen zijn, wat jij belangrijk vindt en maak samen belangrijke keuzes. Maak hierover van tevoren goede afspraken.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Luister dan naar de podcast bij deze blog. Daar ga ik dieper in op het uitwerken van een ontwerp voor de aannemersselectie.

Wil je echt aan de slag en wil je daarbij gebruik maken van een online stappenplan met handige tools? Check dan het online verbouwprogramma.

Zit je in de uitvoering van je verbouwing, dan is ons BouwJourna(a)l een handige en leuke tool voor jou! Dagelijks hou je bij wat er allemaal in je huis gebeurt en stel je overleg je met de bouwers zonder fysiek overleg. Bestel hier het BouwJourna(a)l.

Heb je na het lezen van dit blogvragen? Stuur me dan vrijblijvend een mailtje, ik help je graag verder!

Mijn naam is Helena Spits en ik help particulieren met succesvol verbouwen. Dat doe ik door mijn ervaring kennis van het bouwproces te delen. Ik help je op weg om goed voorbereid aan je verbouwing te beginnen, waardoor jij minder kans op stress, extra bouwkosten en een lange bouwtijd hebt.

Building was my first love…

Hi, ik ben Helena Spits en alhoewel ik nog piepjong ben, heb ik al ruim 30 jaar ervaring in de bouw. Bouwen en verbouwen, ik kan niet meer zonder.

Maar dat geldt niet voor iedereen. Ik heb mensen zien dromen van hun droomhuis, maar niemand liep warm voor de verbouwing. En zo bleef het bij dromen.

En dat terwijl je je verbouwing echt goed kunt organiseren! Waarbij het niet alleen leuk blijft voor jou, maar ook voor de bouwprofessionals waar je mee samenwerkt.

Daarom zet ik mijn kennis nu groots in zodat bouwbegeleiding voor iedereen beschikbaar is.

Zo heb ik een heel gaaf boek BouwJournaal ontwikkeld. Een invulbaar boek dat je dagelijks als journal kunt gebruiken en wat richting en duidelijkheid geeft aan jou en je aannemer.

Klik op de telefoon en ontdek mijn Podcast ‘Mijn huis, mijn verbouwing’

7 valkuilen in je BouwRoute

Gratis ebook Valkuilen in je BouwRoute

Iedere verbouwing kent valkuilen. En jij kunt die ontwijken. Lees erover in mijn ebook, na je aanvraag ontvang je ook mijn nieuwsbrieven.

Het ebook komt eraan!