In 7 stappen naar een succesvolle energierenovatie

2 maart 2022

Gister kreeg ik het maandelijkse overzicht van mijn energieverbruik. Inclusief de kosten daarvoor. Ik had geen langdurig contract afgesproken, dus ik betaal de volle pond. Gelukkig is mijn verbruik gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Ik kocht namelijk een pelletkachel. Daarmee verwarm ik met gemak mijn woonkamer en open keuken.

Voor jouw beeld, ik woon sinds 2019 in een huis uit 1928. Het huis is slecht geïsoleerd en eigenlijk sta ik op het punt om te gaan verbouwen. Maar net zoals veel mensen zie ik er nogal tegenop. Ik werk veel en mijn huis is mijn plek om bij te komen van alle drukte. Eigenlijk wil ik die veilige plek niet opgeven, ook niet tijdelijk. Ook niet met het vooruitzicht dat het een veel fijnere plek is als alles klaar is. Om toch iets te doen om mijn gasverbruik naar beneden te krijgen, kocht ik dus vorig jaar een pelletkachel. Eigenlijk zie ik dat als het begin van mijn eigen verbouwtraject.

Het doel van mijn verbouwing is helder. Ik wil meer comfort! Het huis is echt beeldig, met glas- inloodramen en allerlei originele details. Maar het is ook zo lek als een mandje. Het tocht en in de winter is het echt onbehagelijk. Ik heb een lijstje van wat ik daaraan wil gaan doen. Vervangen van glas door HR++ glas, vloerisolatie en dakisolatie. De spouwmuren zijn zo smal en eigenlijk heb ik niet zoveel wand, dat ik niet kies voor gevelisolatie. 

Ben jij ook bezig met de energierenovatie van je huis en weet je eigenlijk niet wat je wel en niet moet doen? En zie je door de aanbieders op de energiemarkt het bos niet meer. Weet je niet waar je nu moet eigenlijk beginnen? En weet je niet welke maatregelen voor jou zinvol zijn en welke partijen passen bij je?  

Ik laat je hier in het kort zien hoe je in 7 stappen goede keuzes kunt maken voor je energierenovatie!

Stap 1. Denk na over de doelen die je wilt bereiken 

Mijn ervaring is dat als duidelijk je doel voor ogen hebt, de kans groter dat het resultaat van je energierenovatie precies aan je verwachtingen voldoet. Als je het comfort in je woning wilt verbeteren, dan zijn zonnepanelen niet een goede keuze. Wil je energie opwekken, dan kies je niet voor vloerisolatie. Dit lijkt logisch, maar als je je doel uit het oog verliest, kun je zomaar de verkeerde keuzes maken. 

Stap 2. Laat een maatwerkadvies opstellen 

Naast het doel dat je wilt bereiken, hebben ook je woning, budget en leefsituatie invloed op de maatregelen die je treft. Laat altijd een maatwerkadvies opstellen, zodat je goede keuzes kunt maken. Met een maatwerkadvies in de hand kun je ook gericht offertes aanvragen en vergelijken.  

Stap 3. Kies de maatregelen die je wilt treffen 

Mijn ervaring is dat alhoewel je misschien twijfelt, jij zelf het beste weet wat je wel en niet wilt doen. Jij weet wat je uit wilt geven aan je energierenovatie en welke doelen je wilt bereiken. Kies de maatregelen waar jij het beste gevoel bij hebt.  

Stap 4. Kies de partijen met wie je wilt werken 

Hoe kies je nu de juiste partijen? Vraag vrienden en kennissen die ervaring hebben opgedaan met hun eigen energierenovatie. Werk met partijen die hun afspraken na komen. Ga op je gevoel af, deze mensen komen bij je thuis!  

Stap 5. Vraag offertes aan en vergelijk  

Omdat je een maatwerk advies hebt, kun je bij verschillende partijen om een vergelijkbare offerte vragen. Zo vergelijk je geen appels met peren. Spreek een uiterste inleverdatum af en werk met partijen die zich daaraan houden. 

Stap 6. Maak duidelijke afspraken voor je begint 

Om ergernissen te voorkomen is het belangrijk goede afspraken te maken voor aanvang van de werkzaamheden. Maak afspraken over de planning en betalingstermijnen. Vergeet niet om huisregels op te stellen! 

Stap 7. Rond de verbouwing af en vier het resultaat 

Het is belangrijk je energierenovatie positief af te sluiten. Ik doe dat altijd met een oplever feestje. Een hapje en een drankje en een beetje gezelligheid. 

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Luister dan naar de podcast bij deze blog. Daar ga ik dieper in op de 7 stappen in deze blog.

Wil je echt aan de slag en wil je daarbij gebruik maken van een online stappenplan met handige tools? Check dan het online verbouwprogramma.

Zit je in de uitvoering van je verbouwing, dan is ons BouwJourna(a)l een hadige en leuke tool voor jou! Dagelijks hou je bij wat er allemaal in je huis gebeurt en stel je overleg je met de bouwers zonder fysiek overleg. Bestel heir het BouwJourna(a)l

Heb je na het lezen van deze korte stappen vragen? Stuur me dan vrijblijvend een mailtje, ik help je graag verder! 

Mijn naam is Helena Spits en ik help particulieren met succesvol verbouwen. Dat doe ik door mijn ervaring kennis van het bouwproces te delen. Ik help je op weg om goed voorbereid aan je verbouwing te beginnen, waardoor jij minder kans op stress, extra bouwkosten en een lange bouwtijd hebt.  

Building was my first love…

Hi, ik ben Helena Spits en alhoewel ik nog piepjong ben, heb ik al ruim 30 jaar ervaring in de bouw. Bouwen en verbouwen, ik kan niet meer zonder.

Maar dat geldt niet voor iedereen. Ik heb mensen zien dromen van hun droomhuis, maar niemand liep warm voor de verbouwing. En zo bleef het bij dromen.

En dat terwijl je je verbouwing echt goed kunt organiseren! Waarbij het niet alleen leuk blijft voor jou, maar ook voor de bouwprofessionals waar je mee samenwerkt.

Daarom zet ik mijn kennis nu groots in zodat bouwbegeleiding voor iedereen beschikbaar is.

Zo heb ik een heel gaaf boek BouwJournaal ontwikkeld. Een invulbaar boek dat je dagelijks als journal kunt gebruiken en wat richting en duidelijkheid geeft aan jou en je aannemer.

Klik op de telefoon en ontdek mijn Podcast ‘Mijn huis, mijn verbouwing’

7 valkuilen in je BouwRoute

Gratis ebook Valkuilen in je BouwRoute

Iedere verbouwing kent valkuilen. En jij kunt die ontwijken. Lees erover in mijn ebook, na je aanvraag ontvang je ook mijn nieuwsbrieven.

Het ebook komt eraan!